Ruilhandel…

Waarschijnlijk weten jullie wel dat ik een art-repreneur ben. Dat ik daar vorig jaar een mooi diploma voor heb behaald, na afloop van 4 volle en heftige lesdagen. Met als leraar Peter Maasdam. Hij is de  expert op het gebied van ondernemer zijn, als kunstenaar…
Het waren mooie, lange, dagen. Met volop ontdekkingen en uitdagingen. Binnenkort mag ik weer een dagje op herhaling. Fijn dat dat weer mag!

Eén van de verhelderende lessen van toen, ging over de barter. Een barter is iets anders dan geld gebruiken als ruilmiddel. Ruilhandel dus.

Het is niet zo lang geleden dat Peter weer een mooi voorbeeld liet zien, van wat hij ‘gebarterd’ had. Dat ging om een kunstwerk aan de muur van een sushizaak. En…ja hoor… hij wordt betaald in (hmmmmm!!!) sushi!

Hij vroeg toen aan de leden van de art-repreneur groep op Facebook of wij ook wel aan barters doen. En opeens schoot mij de volgende geschiedenis te binnen…

Het is mei 1980. Bij mij thuis zijn er volop voorbereidingen aan de gang. Iedereen is aan het regelen, beetje zenuwachtig en heel blij. Iedereen… behalve ik.
Ik ben 11 jaar en mijn zus gaat trouwen. Daarom is iedereen zo druk. En ik dus niet.

Ik ben het nakomertje in het gezin en ik zal straks als enige in het ouderlijke nest achterblijven. Mijn zus en ik schelen 9 jaar. Daarboven zit mijn broer, waar ik 12 jaar mee in leeftijd verschil. Ook mijn broer is al getrouwd, maar hij was al veel langer de deur uit.
Uitgevlogen…

Mijn zus en ik begonnen elkaar net een beetje (beter) te begrijpen… het leeftijdsverschil werd iets minder een kloof.

Maar…gek genoeg… ben ik niet boos op mijn zus. Ik ben boos op mijn aanstaande zwager. Hij is degene die mijn zus van me afpakt en dat zit me hoegenaamd niet lekker.

Op een dag, tijdens die weken van voorbereiding, komt mijn zwager naar me toe. We delen een gezamenlijke liefde voor de Donald Duck… Hij vraagt me, hoe hij het goed kan maken met me. In eerste instantie zeg ik: ‘door niet met mijn zus te trouwen en haar mee te nemen naar Friesland!’

Als hij dat niet wil heb ik een ander voorstel…

Ik vraag hem om een schaap (om de plek van mijn zus in te nemen…). Hij heeft er een heleboel.

Een paar dagen later brengt hij me twee schapen.

De vrede is getekend…

(En ja: mijn zus en zwager zijn morgen 40 jaar getrouwd…)