Leven is jezelf toestemming geven!

Als jij aandacht geeft aan wie en wat je wil worden, dan word je dat ook. Dat is mijn overtuiging. Het is inmiddels zo’n 13 maanden geleden, sinds ik mijn 4 daagse training, ondernemen in de kunst (art-repreneurschap) volgde bij Peter Maasdam.

Ik sloeg er net even mijn dagboekje van die tijd op na. Voordat ik, heel zenuwachtig, aan de training begon, had ik geschreven: ‘ik ben benieuwd of ik de enige ben die geen kunstenaar is’.

Een paar weken daarvoor had ik met Peter een coachingsgesprek gehad, wat hem ook een indruk gaf, van wat ik zou willen en wat ik doe. Ik herinner me nog dat ik mijn boekje met dagtekeningen bij me had. Toen hij dat in wilde zien, zei ik: ‘ik sta in voor de kwaliteit van mijn tekeningen’…

Het was een en al onzekerheid.

Ik was met de dagtekeningen begonnen, omdat ik, als startende ondernemer, veel te weinig toekwam aan datgene waar het voor mij om draaide en nog steeds draait en altijd zal blijven draaien, zo ik vermoed… Tekenen dus…

Maar… als ik nu kijk, naar de dagtekening die ik op 25 juni 2019 maakte en welke ik vandaag maakte, dan zie je het verschil. En het verschil zit in het oefenen. Elke dag weer ermee bezig zijn. Vlieguren maken. Heel veel uren tekenen voor je een skill gaat beheersen.

Ik weet nu dat ik niet geef om titels en hoe je noemt wat ik doe. Ik ben niet zo van autoriteit. Maar.. als ik mezelf iets zou moeten noemen, dan zou dat nu toch volmondig ‘kunstenaar’ zijn.

En dat niet alleen als tekenaar, maar ook als schrijver, als schilder, en hoe ik mijn leven leef.

Het feit dat ik vanaf volgende week weer een beetje (voor een ander) aan het werk ga, zal dat niet veranderen.

Wie wil jij worden als je ‘groot’ bent?